Ferma este situata in
imediata vecinatate a orasului Buzau, in localitatea Gura Calnaului, la
aproximativ 2 km de oras, accesul facandu-se direct din DN2 E85.
Infiintata prin achizitia unor
exemplare atent selectionate, din cuiburi diferite pentru evitarea
cosangvinitatii, familiile de reproducatori garanteaza obtinerea unor pui
sanatosi si vigurosi.
Despre struti...
Strutul este o pasare care
traieste in Africa, apartinand familiei ratidelor cuvant provenind din
latinescul “ratis”, ce caracterizeaza
lipsa musculaturii de pe osul pieptului(STERN).Datorita acestei
particularitati, strutul si-a pierdut abilitatea de a zbura ,dezvoltand in
compensare deplasarea prin fuga.
Masculul atinge inaltimea de 210 pana
la 275 cm, avand o greutate de 100 - 130 pana la 150 kg, femelele sunt mai mici
avand inaltimea de 175 - 190 cm si greutatea de 90 - 110 kg.
Sunt cunoscute patru subspecii dintre
care numai una indeplineste conditiile unei exploatari rentabile din punct de
vedere economic si prezenta in marea majoritate a fermelor, caracterizata de o
rata a acumularii corporale foarte buna, astfel incat la varsta de 10-12 luni
poate ajunge la o greutate de 90-100 kg, optima pentru sacrificare.
Astfel, o alta particularitate
caracteristica numai strutului este faptul ca, prin adaptare la fuga, pasarea
are numai doua degete la picior, picioarele folosind si ca o arma de temut.
Degetele au gheare puternice ce ating o lungime de pana la 10 cm.
Aripile strutului sunt relativ mari,
daca luam in considerare ca este o pasare adaptata la alergare, care nu poate
zbura, ele fiind folosite la pastrarea echilibrului corpului in timpul
alergarii, sau in perioada imperecherii.
Mediul natural de viata a strutului
este Africa, mai ales partea de sud si partea estica a continentului. Strutul a
disparut de pe teritoriul Arabiei, din nordul Saharei si din vestul
continentului asiatic. Pasarile traiesc in regiuni de desert si savane
deschise, prefera regiunile cu iarba scurta, lipsite de copaci inalti. In
zonele in care cresc numai tufisuri, ce i-ar putea impiedica sa fuga sau sa
vada la distanta mare, raman un timp scurt. In Australia exista de asemenea
struti, dar care sunt de fapt pasari care au scapat din ferme, si, ulterior,
s-au salbaticit.
In captivitate strutul a fost crescut
in scop industrial la inceput in Africa de Sud, apoi fiind crescut in acelasi
scop in America si relativ recent in Europa
unde s-a adaptat perfect conditiilor meteo.
Despre carnea de strut...
Carnea de strut este considerata ca
fiind una dintre cele mai sanatoase carnuri, avand un continut foarte scazut de
grasimi si calorii, in comparatie cu carnea de porc, vita, pui sau curcan, insa
cu un continut bogat de proteine,, minerale,fier. De asemenea, carnea de strut
este cunoscuta datorita continutului mic de colesterol, fiind o alternativa
excelenta pentru toate persoanele consumatoare de carne rosie, dar care sunt
ingrijorate de nivelul ridicat de grasime si implicit colesterol din dieta lor.
Aceasta carne se poate prepara asemeni celorlalte carnuri cunoscute in
alimentatia traditionala (pui, porc, vita), putand fi preparata la gratar, la
cuptor, in forma de gulas, tocatura sau friptura, de asemenea, putandu-se face
din aceasta carne o multime de specialitati precum carnati, muschi afumat sau
alte asemenea produse.
Deasemeni si oul de strut are aceleasi
caracteristici ca si ale carnii.
Continutul de COLESTEROL (mg)
este cu 43% mai mic in comparatie cu cel al carnii de pui.
Continutul de GRASIMI (gr) este
este cu 38% mai mic in comparatie cu cel al carnii de pui.
Valoarea energetica
(kcal) este cu 74% mai mica in comparatie cu cea a carnii de pui.
Cateva sugestii culinare puteti gasi vizitand pagina media, reportajul "Tara-n Bucate".
Cu siguranta vor mai urma si alte
sugestii pe care noi le-am incercat.